2013. május 22., szerda

GroVia

Két féle GroVia pelenka van, a bepatentolhatós és auz AIO.
Az előbbit leginkább a pop-in rendszerhez tudnám hasonlítani, vagyis itt is egy betétrészt bele kell patentolni a külsőbe. A betét sokat elnyel, viszont cserébe elég vaskos is, nehezen szárad. Én csak ritkán használom, mert a kicsire állított egyméretes külsőből a betét kilóg, mivel az adott hosszú. Viszont nagyon szépek a külsők mintái, és a külső gyorsan szárad. Kimenős pelusnak nagyon jó, mert könnyen feladható a gyerekre:) 
A Grovianak azonban van méretes AIO pelusa is, ami azt jelenti, hogy a betét bele van varrva, és ez mosás után kihajtható belőle, hogy könnyebben száradjon. Nekem new born méretben volt ilyen AIO pelenkám, de nem használtuk sokat, mert Rékára szinte újszülöttként is kicsi volt. Nehezen száradt, viszont kezdő pelusozóként könnyen tudtam vele bánni, mert gyakorlatilag tök olyan, mint az eldobható, csak anyagból :)
Érdemes kipróbálni :)

2013. május 20., hétfő

Moshatózás vs eldobható

Hát nézzük  a piszkos anyagiakat. Miért olcsóbb a moshatózás? A neten fellelhető egy kalkulátor, amely kiszámolja mennyibe is kerül nekünk a mosható pelenka használata, és mennyibe az eldobható pelenka. Figyelembe veszi az össze felhasznált háztartási energiát, mosószereket stb...


Érdemes számolgatni!

Már itt látszik, hogy a moshatózás a kezdeti nagyobb beruházás után bizony olcsóbb, mint az eldobható pelenkák tömkelegét vásárolgatni.

És most nem is ejtettünk szót a környezeti terhelésről, melyet már az első bejegyzésben is érintettem. A gyártási folyamat során felmerülő környezeti terhelést ha nem is vesszük figyelembe (bár a mosható pelenka gyártása során kevesebb szennyező anyag szabadul fel, mint egy műanya-papír kombinációjú pelenka gyártása során), az mindenképp érzékelhető, hogy a papírpelus nevében is rejti, hogy papírból van, vagyis ismét erdők tömkelegét irtják ki a kényelmes mamik kedvéért.
Ugyan a mosható pelenka mosása során szennyvíz szabadul fel, azonban a pelenkákat nem lehet akármivel mosni, főleg biológiailag lebomló mosószereket használunk, vagy alacsony szappantartalmú mosószereket, illetve öblítésre ecetet, illóolajokat... Ezek nem szennyezik a környezetet, sőt mellékhatásként a legtöbb mami előbb-utóbb a rendes ruhákhoz is elkezdi használni ezeket a szereket :) Így a háztartás teljes szennyvize ilyen biológiailag lebomló "szennyet" fog tartalmazni :)
És persze hova kerülnek a pelenkák miután használtuk őket? A mosható a mosásba, majd ha a gyerek már szobatiszta vagy eladásra kerülnek, és újabb popókra lelnek, vagy a szekrényben várják új gazdájukat... De hova kerülnek az eldobható pelenkák? A szeméttelepre... Rengeteg szeméttelep telik meg eldobható pelenkával!
Nos röviden ennyit tudok elmondani a moshatózás és eldobhatózás környezetre gyakorolt hatásairól...

betétek világa

Mit tölthetünk a pelusokba?

Rengeteg féle betét létezik és minden gyártó a sajátjára esküszik... Sokfélét próbáltam már, most leírom nekem mik váltak be.

Bumgenius betétjei nagyon jók. Van a Fliphez való mikrószálas betét típusa  amit hajtogatni kell, attól függően, hogy mekkorára állított külsőt használunk aktuálisan. Varrással jelzik, hogy hol kell visszahajtani a betétet. Sok mosásra ez a betét keményedik, így érdemes száradás után dörzsölgetéssel puhítani. Közepesen gyorsan szárad. A zsebes BG-be is gyárt mikrószálas betétet. Ez vékonyabb, mint az előző, és patentokkal lehet méretre állítani. Én ezt is nagyon szeretem:) Gyorsan szárad.

Az Alvababy által gyártott mikrószálas betét is nagyon jó. Vékony, de elég sokat szív és nagyon gyorsan szárad. Az Alva gyárt 3-4 rétegű bambuszos betéteket is. Ezek bár vékonynak tűnnek nagyon sok nedvességet el tudnak nyelni. Én általában egy mikrós mellé teszek egy bambuszosat, így az éjjelt simán viszik. Viszont a bambuszbetét nagyon nehezen szárad.

GDiapers betétjei hihetetlen puhák, jó nedvszívóak. Mikrószálasok  de mivel elég tömöttek, hogy sokat el tudjanak nyelni, így közepesen nehezen száradnak.

Coolababy betéteket csak használtan vettem, már elszürkültek  de turbó betétnek simán jók, viszont önmagában már nem nyelnek el annyit. Gyorsan száradnak, ez előnyük :)

Használok még szárazontartó betéteket. Ezek lényege, hogy elvezeti a nedvességet a popórol és vissza nem engedi. Vannak kakifogó mosható betétjeim is, ezek sima mikroszálas anyagból feldarabolt betétek, nem gyáriak. És van feldarabolt bambuszanyagból készült betétjeim, amiket kakifogóként és turbóként is használok :)

Lehet papír kakifogókat is venni, ezek közül a pop-in mosható is, ha csak pisis lett, akkor a pelusokkal együtt ki lehet mosni és még 1-2x újra felhasználni.

2013. május 18., szombat

Zsebesek

Számtalan zsebes pelus van a piacon. A zsebesek lényege, hogy a pelenka kétrétegű. Vagyis egy vízzáró PUL és egy puha nedvszívó belső réteg van egymásra varrva. A két réteg közé pedig a háti résznél  egy nyíláson át be lehet csúsztatni 1-2 betétet, ami ténylegesen felszívja a nedvességet. Ebbe a pelusba is olyan betétet tehet a mami, amilyet akar (mikroszálas, bambuszos). 
Vannak egyméretes zsebesek, amelyek méretét patentokkal lehet az aktuális nagyságra állítani, és vannak úgynevezett méretes pelusok is, amelyeknél kilóban tüntetik fel, hogy kb mekkora gyerkőcre jó.

Zsebesekből én használtam FuzziBunz márkát, Papooset, Kawaiit, Alvababyt, Noname zsebeseket.
Nekem nem kedvenceim ezek a típusú pelenkák, de éjjelre jól bírják egyelőre.
A FuzziBunz ezek közül méretes pelus, nekem S-es méreteben van, ezt már kinőttük. Az elején azért jó, ha van ilyen könnyen összetehető pelusunk, amit könnyen a babára lehet adni :)
A Papoose bambuszos pelusai jó nedvszívóak, és ráadásul a bambusz baciölő hatású és nem irritálja a legérzékenyebb popót sem :)
A Kawaii is megbízható zsebesnek bizonyult, bár nagyobb csomit ad a popón, mint pl a Papoose.
Az Alvababy nekem nem jött be, a Nonamek közül pedig lehet jókat is kifogni :)

2013. május 17., péntek

kendő-mánia

A kendőzés is mániává válhat. Sajnos elég költséges hobby...
Először Close rugalmas kendőt használtam. Igazából ezt a kendőt nem kell kötni, pólószerűen fel lehet venni, így a mellkas előtt X alakban keresztezi egymást a két kendőszár, ide tudod beültetni a babót könnyen, gyorsan. Azt olvastam, hogy a rugalmas kendő a legjobb az újszülöttnek, de egy hordozó oktató azt mondta, hogy a nem rugalmas kendő jobb, mert feszesebbre lehet húzni, jobban tartja a kis gerincét a babának. Párszor használtam a Closet, nekem megfelelt akkor amire kellett :) Majd tovább eveztem a hordozás világában :)

Az első szerelmem egy Didymos Gecko volt. Eredetileg türkíz geckot szerettem volna, de vágül egy tanami költözött hozzám. Ennek egyik oldalán narancs alapon bordó gekkók vannak, míg a másik oldalon bordó alapon narancs gekkók másznak. Én betörten, puhán kaptam. Könnyen lehet vele kötni, 6-os kendő révén elég hosszú. Elöl kötésre kiválóan alkalmas :)

2013. május 16., csütörtök

gDiapers

Ez a jelenlegi nagy kedvenc. Sajnos nem olcsó pelenka, és Magyarországon nem is kapható, de megéri beszerezni párat. A pelenka lényege, hogy van egy külső (nem vízzáró), ehhez kell a 4 sarokban patentolni egy vízzáró csónakot, aminek a szélei gumisak. Ebbe lehet beletenni a betétet, ami gyakorlatilag a sajáton kívül bármilyen betét lehet. A külső feladat, hogy helyén tartsa a csónakot, ami a gumírozás miatt tökéletesen illik a babára. Nem jön ki belőle semmi! Pici csomagot ad a popón, csinos. Mindig vannak limitált kiadások, amik nagyon édesek!
Nagyon szeretem, mert gyakorlatilag 4-5x is vissza lehet tenni a külsőt a babára, mivel se szagot nem vesz át, se piszkos nem lesz, csak a csónakot és tartalmát kell kipatentolni, és újat betenni helyette :)
A külsőket több méretben lehet kapni, így van S, M, L, XL méret, ahogy nő a baba, a csónak bele pedig 2 méretben van S és M/L/XL.
a külső

a külső a bepatentolt csónakkal

a csónak és  betét

a csomag

Felirat hozzáadása

2013. május 15., szerda

pop-inek

A második kedvencem a pop-in pelusok lettek. Könnyen használhatóak, csodaszépek! Mivel a betét belepatentolható a külsőbe, ezért gyorsan rá lehet adni a gyerekre bárhol. Tépőzáras, így ezzel sincs gond, hogy melyikbe pattintsam, hogy passzoljon.

Sokan, sőt mindenki arra panaszkodik, hogy  amik nyomot hagynak  agyerek combján. Ez így igaz, de ezek  a nyomok hamar elmúlnak, és nem fáj a gyereknek... Kipróbáltam, nyomogattam, simiztem neki, de semmi reakció. Olyan nyomok, mint a zokni, ami  a lábukon nyomot hagy... Ettől még adok rá zoknit :D Szóval ez a "szorosság" a záloga annak, hogy nem jön ki belőle semmi :)

A másik hátrány, amit szoktak emlegetni, hogy a hasinál eláll, mert picit merevebb az anyag (ez a new generationre igaz). Ez engem sosem zavart, így a pocit nem nyomja, de ettől még nem jön ki belőle semmi :)
Én csak NG változatot használok, aminek a betétje nem szív annyit, mint állítólag a korábbi verziók (V1, V2). Viszont egy ügyes kezű mamami készít betéteket hozzá bambuszból, amik nedvszívó képessége meghaladja az összes gyári betét nedvszívó képességét :) Így ezek a külsők az sk betétekkel akár 4-5 órát is kibírnak. Útközben ez nagyon jó, ha épp nincs alkalmad pelenkát cserélni.
Viszonylag pici csomagot csinál  a popón és nagyon csinosak!
Összességében nagyon szeretem ezt a pelenkát, ha elmegyek itthonról vagy a gyereket rábízom anyumra, akkor ilyen pelenkáért nyúlok, mert könnyű vele bánni, és sokáig bírja.

2013. május 14., kedd

Flippezés

Az első pelenka legyen a Bumgenius Flip. Azért ez az első, mert újszülötteknél érdemes egy PUL (vízzáró) külsőt és egy betétet/prefoldot használni. Miért? Mert a picik sokat kakilnak, így a többi pelenka típusnál minden pelusozáskor a komplett csomagot dobhatnád a szennyesbe. A Flipes megoldásnál ha a külső nem lett koszos, csak kitörlöd, és "újratöltöd". Máris mehet vissza a pocokra. Kb 2-3 ilyen újratöltés után elég átöblíteni vagy szellőztetni, és mehet újabb bevetésre.
Saját betétje is van, a gyártótól lehet venni. Mivel a Flip külső egyméretes, így újszülött kortól a szobatisztulásig lehet használni, mert állítható patentokkal a mérete. A gyártó a betétet is úgy alakította ki, hogy jelzi hol és mekkorára kell hajtogatni a különböző külső méretekhez. Ez a saját betét is nagyon jó, de én minden egyebet is belepakolok. Használom alvababy mikroszálas betéttel, bambuszos betéttel, de prefolddal is használtam. Akármit bele lehet tenni :D Sajnos a combgumik kinyúlásra hajlamosak, azonban nekem eddig az 5 hónap alatt ez nem jelentkezett. Nagyon szeretem ezt a kombinációt, ráadásul könnyen tud benne mozogni is a gyerek:)
Gyönyörű színekben kaphatóak, és van patentos illetve tépőzáras verzió is. Nekünk mindkettő bejön eddig :)

2013. május 12., vasárnap

Pelenka mánia...

A moshatózás ugyanúgy mániává válhat, mint akármi más. Gyönyörű pelenkák kaphatóak. A pelenka öltöztet :D

Mielőtt elkezdeném a különböző típusokat taglalni néhány egészségügyi előnyéről is szót ejtenék! Ha mosható pelust használunk, a babák popsiját gyakorlatilag nem kell krémezni. A pelenkakiütéseket el lehet felejteni. Néha azért előfordul nálunk is pirosodás, hiszen az anyatej összetételétől függően a baba széklete is tartalmaz különböző bacikat, gombákat, maróbb összetevőket. De ez a pirosodás egy krémezés után el is tűnik. Réka például hajlamos a gombásodásra. Az emésztőrendszerében benne van, és időről időre kijön a popóján piros folt formájában. Viszont nem nagy területen és megfelelő krémmel hamar rendbe jön neki. Nem lettek nagy kiterjedésűek a foltok, amit én annak tulajdonítok, hogy a bambuszbetétek segítenek megakadályozni a szaporodásukat, szellőzik a pelus (nincs bepálás).
Ami nagyon fontos lehet, hogy nem dunsztosodik be a gyerek feneke ezekbe a pelusokba. Ez kisfiúknál kulcsfontosságú lehet, hiszen a meleg árt a herék fejlődésének... 
A moshatóknál az is nagyszerű, hogy a babád igényei szerint tudod kiválasztani, hogy milyen anyagból legyen a pelenka, amivel a pici popója érintkezik. Vannak érzékenyebb bőrű babák, nekik a bambusz belső ajánlott, ettől tutira nem pirosodik ki a fenekük. Ha nem annyira érzékeny a baba bőre, lehet mikroszálas betéteket is beszerezni.

A pelenkákat különböző típusokba lehet sorolni:
1. zsebes pelenkák: ennek a lényege, hogy a pelenkában van egy zseb rész a vízzáró és a belső anyag között. Ide lehet betétet betenni, ami beszívja a nedvességet. Olyan betétet tölt bele az ember amilyet akar. A bambuszos többet szív, a mikroszálas kevesebbet. De akár több betéttel is kombinálhatunk.
2. AIO pelenkák: ezek hasonlítanak leginkább az eldobhatóra, ugyanis a betét bele van varrva a pelenkába. Csak simán fel lehet adni a gyerekre, nem kell külön beletenni a betétet. Viszont a hátránya, hogy neheze száradnak. Már van olyan AIO is, aminek a betét része nyelvszerűen kihajtható, hogy könnyebben száradjon.
3. külön külső-belső: ebben az esetben van egy PUL külső, amibe bele lehet tenni betétet, illetve nedszívó pelenkát, amin nincs vízzáró rész, ezt a PUL-al helyettesítjük. Előnye, hogy a PUL-t pelenkacserekor csak kitörlöd, és újratöltöd. Mehet vissza a popóra. Ha balesetes lesz, akkor kézzel ki lehet öblíteni és gyorsan száradnak.
4. Kakukktojások: a külsőbe bepatentolhatóak a belső részek. Ezeknél a külső sajnos ugyanúgy piszkos lesz, mint a belső, tehát mosni kell a betéttel együtt, nem lehet újratölteni.

Tárolás: a koszos pelusokból a kakit ki kell öblíteni, marhaepe szappannal folttalanítani, majd egy vödör vízben (benne teafaolaj) lehet tárolni 2-3 napig. A teafaolaj fertőtlenít és kellemes szagú. Én mostanság már nem vízben tárolom a pelusokat :)
Mosni 40 fokon ajánlott, bár olvastam, hogy van aki 60 fokon mos...

2013. május 11., szombat

Kendőzés


Mindennek előtt újszülött babának KENDŐ!
Nincs kecmec, nincs kifogás, hogy "dehát én nem tudom megkötni"... Mindenki meg tudja kötni! Keress oktatót a közelben, és szánd rá a pénzt, hogy megtanítson pár kötést, és megmutassa hogyan jó a babának! Nem csupán kényelmes lesz nektek, de ortopédiailag is jó a babának. A piciknek semmi más nem jó! Ne dőljetek be az újszülött szűkítős csatos hordozóknak. Én vettem olyat. Réka feszengett benne, üvöltött felvételkor... 3x hordtam benne a kisasszonyt, majd lecseréltem egy rugalmas kendőre. Ortopédiailag sem jó ilyen piciknek csak a kendő.
Számos hordozós klub is létezik, ahol szívesen megmutatják hogyan kötözd magadra a babádat, és ki is próbálhatsz többféle kendőt is, ki is kölcsönözheted őket próbálni!

Sajnos (:D) rengeteg féle kendő létezik, rengeteg gyönyörű mintával! Vannak vékonyabbak, vastagabbak, egyszínű, mintás, csíkos... Kezdőknek érdemes használt, jól betört kendőt venni, mert ezekkel kötni sokkal könyebb, mint egy új kendővel! A csíkos kendők pedig segítenek a mintájukkal a helyes kötözésben.

Nekem Didymos geckos kendőm van. Imádom, betört kendőként vettem, szeretem a mintáját, könnyű vele kötni! Próbáltam Natibaby Africa kendőt is, de ezzel én nehezebben kötöttem, és vastagabb is, mint a DD. Kötöttem csípőre Lana-val, ami szintén egy vékonyabb kendő, nagyon tetszett ez is.

A többi márkáról még nincs tapasztalatom, de érdemes hordozós klubban kipróbálni pár márkát, hogy meglássa az ember neki melyik jön be a legjobban :)







Hordozódás avagy a kötődő nevelés :)

Kendőzés, Mei tai (MT), csatos, félcsatos, karikás... Hát igen, a hordozásba is bele lehet szeretni :) Egyrészről a városban babakocsival közlekedni lehetetlen, kényelmetlen. Vannak olyan megállók, ahol tényleg esélytelen babakocsival közlekedni. És lássuk be a fővárosi emberek sajnos nemigen segítőkészek egy babakocsit cipelő anyukával szemben. Sokszor úgy kell megkérni valaki, hogy segítsen felemelni a kocsit vagy álljon már félre a kocsinak kijelölt helyről.
Ugyanakkor sokszor találkozik a hordozós anyuka a csodálkozó tekintetekkel, hogy a babát magára köti valaki. Nem szoros-e, nem fullad-e meg a gyerek, nem kényelmetlen-e? 
De szerencsére én egyre több mosolygós tekintettel is találkozom útjaink során:)


Akkor belevágok! 
A teljesség igénye nélkül a különböző tipusokat mutatom be, amiket én használtam v próbáltam :)
1. kendő- kendőben gyakorlatilag születéstől a hordozás végéig lehet hordani a gyereket elöl-csípőn-hátul. Viszont a kendő hossza változik, elölre hosszú kendővel lehet szerintem könnyen kötni, míg csípőre rövidebb jó, hátra pedig még rövidebb. 
2. mei tai- ez kb 6 hónapos kortól optimális, mert ekkorra lesz a baba terpesze megfelelően nagy, ehhez a hordozó eszközhöz, hallottam olyat, hogy már ülni tudó babáknak a legjobb ez a hordozó. Kendővel lehet derékra kötni ill a vállakon is kendő fut.
3. csatos mei tai- itt csatos pánt fut a derékon is, vállon is.
4. félcsatos mei tai- a derékon csatos pánt van, a vállon viszont kendők futnak
5. karikás kendő- csípőn hordozáshoz vettem, de lehet elöl hordozáshoz is használni. Itt a kendő végére 2 karika van varrva, és ebbe kell fűzni a kendő másik végét. A kendőt vállon átvetve viselik, így ültetik bele a babát. Rövidebb utakra jó, mert könnyen ki lehet venni és visszatenni bele a lurkót.


2013. május 10., péntek

Először is írnék arról, hogy mennyivel kerül ez több munkába az anyukának. Azokkal a pelusokkal, amiket én használok jelenleg esténként plussz 5-10 percet vesz igénybe, amíg kiöblítem a balesetes betéteket, bedörgölöm marhaepeszappannal, és bedobom a tárolóvödörbe. Heti 2x mosok pelenkákat, szóval ennyivel  mosok többet, ami a gyerekruhák állandó mosása mellett elenyésző... 
A pelenkákhoz nem lehet akármilyen mosószert használni. Alacsony szappantartalmú mosógélt, mosószódát érdemes mosáshoz alkalmazni, öblítéshez pedig ecetet, vizet+illóolajat/mosóparfümöt lehet használni, én néha  DM saját márkás fertőtlenítős öblítőt is használok, ha rossz az idő és a napocskán szárítás nem lehetséges (a nap fertőtlenítő hatású, és kiszívja a foltokat). 
Összegezve: nem fogy jelentősen több víz, mintha nem moshatóznánk, környezetkímélő mosószereket kell alkalmazni, olyan mosószereket, amik a babruhák mosásához is ajánlottak. Az ecetes öblítés ráadásul a mosógépet is rendben tartja, és megszünteti a vízkövességet :D A hátránya, hogy a kakit bizony ki kell öblíteni a betétből, ki kell teregetni, a kezdő költség viszonylag magas, ami kb 1 év alatt visszajön és onnantól csak plusszban van az ember, ami a 3 éves pelusozási időhöz mérve szerintem elég jó arány:)


Ecetet???? Bizony ecetet használok öblítéshez, és bizony nem büdösek a ruhák, ugyanis szaradáskor kiszellőznek :) Egyébiránt a lakás takarítását is egy baba mellett jobb természetes anyagokkal végezni, mert ha az ecetet nyalja be valahonnan a kúszó-mászó lurkó, max fintorog egyet, míg ha a mesterséges vízkőoldót, akkor a kórházban köthettek ki elég gyorsan :(

Miért....


Miért csinálod? Nem kell sokat mosni? Mennyi vizet fogyasztatsz vele? Jó az a gyereknek? Nem drága?


Ezeket a kérdéseket szegezik nekem időtől időre, amikor kiderül, hogy mosható pelenkákat használok. Legtöbben úgy néznek rám, mint egy ufóra :D
Hát vágjunk bele!
Elsőként azért választottam a mosható pelusozást, mert biológia-környezettan szakos hallgatóként épp elégszer szembesültem az ember természetromboló tevékenységével. Ekkor még nem számolgattam, hogy mennyibe kerül vagy mennyi energiámat veszi majd el ez az egész! Sőt a pelenkákról sem tudtam túl sokat. Így beleástam magam a moshatóság szakirodalmába :)

Kiderült, hogy a mosható pelenka fogalom már rég nem azt a műanyag külső és a tetra pelenka kombinációt takarja, mint, amit anyáink, nagyanyáink használtak. Komoly választék van, mindenki megtalálhatja a legoptimálisabbat színben, formában, anyagban... Ekkor kicsit bepánikoltam, hogy hogyan fogom kiválasztani a legmegfelelőbbet??? Hiszen tényleg rengetegféle kapható hazánkban is, de Európa szerte is igen széles a skála. Heteket töltöttem az internetet bújva, és konzultáltam már moshatózós anyukákkal, hogy mit érdemes venni, mennyit érdemes venni és persze, hogy hol vegyem meg...

Végül azt a tanácsot kaptam, hogy többféle pelenkát vegyek, próbáljam ki, majd ami beválik azokból vegyek többet. Így használtan vettem sokféle pelust.
A továbbiakban leírom melyikek váltak be nekünk, és milyen tapasztalataim vannak.

Miért?



Kislányom születése óta mosható pelenkákat használunk. Ebben a blogban leírom a nehézségeket, előnyöket hátrányokat. Nem célom bárkit is meggyőzni a moshatózás bevezetése felől, hiszen a modern kényelmes anyuka úgyis talál indokot arra, hogy ez miért is nem jó nekik. Csupán megosztom a tapasztalataimat, és azok számára, akik mégis emellett döntenek, nekik iránymutatásként is szolgálhat ez a blog, hogy ne vesszenek el a moshatózás világában :)



A hordozás terén még én is tanuló vagyok, viszont nagyon szeretem. Egyértelmű, hogy nagyvárosi tömegközlekedésben előny, ha az anyuka magára tudja kötni a babáját valamilyen hordozóeszköz segítségével! Sajnos sokan úgy használják a hordozókat, hogy azt sem tudják mekkora babának való... Elmondom amiket oktatóktól hallottam, így talán segít a hordozni vágyó anyukák választásában, hogy a megfelelő eszközt szerezzék be :)