2013. május 12., vasárnap

Pelenka mánia...

A moshatózás ugyanúgy mániává válhat, mint akármi más. Gyönyörű pelenkák kaphatóak. A pelenka öltöztet :D

Mielőtt elkezdeném a különböző típusokat taglalni néhány egészségügyi előnyéről is szót ejtenék! Ha mosható pelust használunk, a babák popsiját gyakorlatilag nem kell krémezni. A pelenkakiütéseket el lehet felejteni. Néha azért előfordul nálunk is pirosodás, hiszen az anyatej összetételétől függően a baba széklete is tartalmaz különböző bacikat, gombákat, maróbb összetevőket. De ez a pirosodás egy krémezés után el is tűnik. Réka például hajlamos a gombásodásra. Az emésztőrendszerében benne van, és időről időre kijön a popóján piros folt formájában. Viszont nem nagy területen és megfelelő krémmel hamar rendbe jön neki. Nem lettek nagy kiterjedésűek a foltok, amit én annak tulajdonítok, hogy a bambuszbetétek segítenek megakadályozni a szaporodásukat, szellőzik a pelus (nincs bepálás).
Ami nagyon fontos lehet, hogy nem dunsztosodik be a gyerek feneke ezekbe a pelusokba. Ez kisfiúknál kulcsfontosságú lehet, hiszen a meleg árt a herék fejlődésének... 
A moshatóknál az is nagyszerű, hogy a babád igényei szerint tudod kiválasztani, hogy milyen anyagból legyen a pelenka, amivel a pici popója érintkezik. Vannak érzékenyebb bőrű babák, nekik a bambusz belső ajánlott, ettől tutira nem pirosodik ki a fenekük. Ha nem annyira érzékeny a baba bőre, lehet mikroszálas betéteket is beszerezni.

A pelenkákat különböző típusokba lehet sorolni:
1. zsebes pelenkák: ennek a lényege, hogy a pelenkában van egy zseb rész a vízzáró és a belső anyag között. Ide lehet betétet betenni, ami beszívja a nedvességet. Olyan betétet tölt bele az ember amilyet akar. A bambuszos többet szív, a mikroszálas kevesebbet. De akár több betéttel is kombinálhatunk.
2. AIO pelenkák: ezek hasonlítanak leginkább az eldobhatóra, ugyanis a betét bele van varrva a pelenkába. Csak simán fel lehet adni a gyerekre, nem kell külön beletenni a betétet. Viszont a hátránya, hogy neheze száradnak. Már van olyan AIO is, aminek a betét része nyelvszerűen kihajtható, hogy könnyebben száradjon.
3. külön külső-belső: ebben az esetben van egy PUL külső, amibe bele lehet tenni betétet, illetve nedszívó pelenkát, amin nincs vízzáró rész, ezt a PUL-al helyettesítjük. Előnye, hogy a PUL-t pelenkacserekor csak kitörlöd, és újratöltöd. Mehet vissza a popóra. Ha balesetes lesz, akkor kézzel ki lehet öblíteni és gyorsan száradnak.
4. Kakukktojások: a külsőbe bepatentolhatóak a belső részek. Ezeknél a külső sajnos ugyanúgy piszkos lesz, mint a belső, tehát mosni kell a betéttel együtt, nem lehet újratölteni.

Tárolás: a koszos pelusokból a kakit ki kell öblíteni, marhaepe szappannal folttalanítani, majd egy vödör vízben (benne teafaolaj) lehet tárolni 2-3 napig. A teafaolaj fertőtlenít és kellemes szagú. Én mostanság már nem vízben tárolom a pelusokat :)
Mosni 40 fokon ajánlott, bár olvastam, hogy van aki 60 fokon mos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése