2013. május 20., hétfő

Moshatózás vs eldobható

Hát nézzük  a piszkos anyagiakat. Miért olcsóbb a moshatózás? A neten fellelhető egy kalkulátor, amely kiszámolja mennyibe is kerül nekünk a mosható pelenka használata, és mennyibe az eldobható pelenka. Figyelembe veszi az össze felhasznált háztartási energiát, mosószereket stb...


Érdemes számolgatni!

Már itt látszik, hogy a moshatózás a kezdeti nagyobb beruházás után bizony olcsóbb, mint az eldobható pelenkák tömkelegét vásárolgatni.

És most nem is ejtettünk szót a környezeti terhelésről, melyet már az első bejegyzésben is érintettem. A gyártási folyamat során felmerülő környezeti terhelést ha nem is vesszük figyelembe (bár a mosható pelenka gyártása során kevesebb szennyező anyag szabadul fel, mint egy műanya-papír kombinációjú pelenka gyártása során), az mindenképp érzékelhető, hogy a papírpelus nevében is rejti, hogy papírból van, vagyis ismét erdők tömkelegét irtják ki a kényelmes mamik kedvéért.
Ugyan a mosható pelenka mosása során szennyvíz szabadul fel, azonban a pelenkákat nem lehet akármivel mosni, főleg biológiailag lebomló mosószereket használunk, vagy alacsony szappantartalmú mosószereket, illetve öblítésre ecetet, illóolajokat... Ezek nem szennyezik a környezetet, sőt mellékhatásként a legtöbb mami előbb-utóbb a rendes ruhákhoz is elkezdi használni ezeket a szereket :) Így a háztartás teljes szennyvize ilyen biológiailag lebomló "szennyet" fog tartalmazni :)
És persze hova kerülnek a pelenkák miután használtuk őket? A mosható a mosásba, majd ha a gyerek már szobatiszta vagy eladásra kerülnek, és újabb popókra lelnek, vagy a szekrényben várják új gazdájukat... De hova kerülnek az eldobható pelenkák? A szeméttelepre... Rengeteg szeméttelep telik meg eldobható pelenkával!
Nos röviden ennyit tudok elmondani a moshatózás és eldobhatózás környezetre gyakorolt hatásairól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése